Onze lessen

Er zijn veel vormen van yoga die soms ook veel op elkaar lijken, dat maakt het als je net begint soms lastig om een keuze te maken.

Om je al wat op weg te helpen hebben we onze lessen gegroepeerd op lichamelijke intensiteit. Wanneer je geen ‘grote’ klachten hebt dan kun je alle lessen op het lesrooster (waarschijnlijk) doen, maar of je ze ook allemaal fijn vindt? Dat zul je vanzelf gaan ontdekken. Soms zijn bij klachten de actief & flow lessen te veel gevraagd.

Klik hieronder op een les voor meer uitleg over de les.
Wil je graag dat we met je meedenken? Neem dan contact met ons op.

Relax [Yin + Restorative]

(rustig & meditatief)

Kom tot rust met deze passieve, diepe, langzame les voor herstel, ontspanning en rust. De les heeft een meditatief en mindful karakter.
Dit is een les waarbij we twee yogavormen: yin yoga en restorative yoga (voor het gemak noemen we het relax) met elkaar mixen.
Voornamelijk voeren we diverse ‘Yin’ houdingen uit waarbij we voor een aantal minuten dieper rekkende houdingen aannemen, waardoor je de diepere lagen van je lichaam een tijdje rekt, zoals (stugge) spierlagen, bindweefsel, pezen en gewrichtsbanden. De vloeibare delen in het lichaam maken de gewrichten meer doorbloed, zachter, soepeler en vloeiend.
Bij ‘Restorative’ yoga ondersteunen we onszelf maximaal in yoga houdingen met behulp van allerlei hulpstukken zoals dekens, blocks en kussens, deze zijn bedoeld voor herstel en diepe rust.
 
Het zijn in deze les voornamelijk zittende en liggende asana’s (houdingen) en toegankelijke ademoefeningen. Deze yogavormen zijn bewezen therapeutisch voor het lichaam, maar ook voor ons drukke hoofd en het hart.
 
Een mooie tegenhanger van ons ‘yange’ leven.
Iedereen heeft uiteindelijk baat bij langzamer aan doen, stil zijn, naar binnen keren en rusten, dit geeft Prana (levensenergie) de mogelijkheid om vrij door het lichaam en meridianen te bewegen en laat de drang tot het aanhouden van weerstand en patronen in lichaam en geest los. De oefeningen doen het werk voor jou, jij hoeft er alleen maar te zijn.

Ook geschikt voor zwangeren (meld het wel even bij je docent) en bij diverse klachten/aandoeningen.

Relax [Yin + Nidra]

(rustig & meditatief)

Met toegankelijke yoga houdingen bereiden we ons voor op de Yoga Nidra.

Yoga Nidra of ook wel de ‘slaap van de yogi’s’ genoemd is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van een diep ontspannende en transformerende begeleide meditatie waarbij je komt tot een zeer diepe maar bewuste ontspanning waarbij alleen je gehoor actief blijft.

Je onderzoekt verschillende lagen van bewustzijn (kosha’s) om daarna te landen in je diepe ´slaap´en stilte, je laag van bewustzijn waar alles ‘heel’ is.

Je komt op deze manier in contact met de rust en ontspanning die altijd in jezelf aanwezig is en kunt hierdoor opladen en herstellen.
Yoga Nidra kan worden ingezet bij trauma, angst, stress, slapeloosheid, depressie, chronische pijn en diverse vormen van verslaving, maar is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontdekken van zijn of haar diepste ontspannings- en geluksgevoel.

Ook geschikt voor zwangeren (meld het wel even bij de docent) en bij diverse klachten/aandoeningen.

Meenemen
Tijdens de Yoga Nidra is het belangrijk dat je warm en comfortabel ligt, neem eventueel een fijn eigen dekentje mee en bijvoorbeeld een lekker warme trui en sokken.

Relax [Restorative]

(rustig & meditatief)

Kom tot rust met deze passieve, langzame les voor herstel, ontspanning en rust.

Bij restorative yoga ondersteunen we onszelf in yoga houdingen met behulp van allerlei hulpstukken zoals dekens, blokken en kussens. Dit om je lichaam volledig te ondersteunen in elke houding, zodat je volledig tot rust kunt komen – we blijven een tijd in de houding waarin we vervolgens simpelweg proberen te ‘zijn’ en te rusten. We zijn tijdens deze les dus niet op zoek naar rekken of stretchen van de spieren zoals bij Yin yoga.

Restorative yoga is zeer effectief tegen stress en helpt om het zenuwstelsel weer terug in balans brengen (zelfregulatie). We geven onszelf neurologisch gezien het seintje ‘veilig’, zodat je fight & flight systeem uit kan schakelen. Ook is deze les ideaal bij diverse klachten en bij herstel (lichamelijk en psychisch).

Iedereen heeft uiteindelijk baat bij langzamer aan doen, stil zijn, naar binnen keren en rusten in deze snelle tijd, dit geeft Prana (levensenergie) de mogelijkheid om vrij door het lichaam en meridianen te bewegen en laat de drang tot het aanhouden van weerstand en patronen in lichaam en geest los. De vloeibare delen in het lichaam maken de gewrichten meer doorbloed, zachter, soepeler en vloeiend. De oefeningen doen het werk voor jou, jij hoeft er alleen maar te zijn.

Ook geschikt voor zwangeren (meld het wel even bij je docent) en bij diverse klachten/aandoeningen.
Tip: Neem tijdens deze les twee grote strandhanddoeken of dekentjes mee die vergelijkbaar gelijk zijn qua dikte.
Wanneer je zelf meer yoga props hebt (zoals blokken/bolster/meditatiekussen) hebt, neem het vooral mee, hoe meer spullen je gebruikt hoe beter.

Hatha

(rustig & meditatief)

Hatha (Kashmir) yoga is een yogavorm welke fijn is voor een breed publiek. Het is actief én rustig tegelijk en omvat allerlei verschillende soorten asana’s (houdingen), pranayama (ademoefening) en meditatie. Bij Kashmiryoga ligt het accent niet zozeer op het fysieke lichaam (annamaya kosha), maar op het energielichaam (pranamaya kosha). Hierdoor worden de diepere lagen van gevoel gewekt en heeft het lichaamswerk een sterkere transformerende werking. Het is dus een brede en complete les. Bovenal geeft hatha yoga een moment van stilte en ruimte voor de yogabeoefenaars die diepere ontspanning, bewustzijn en meditatie willen opzoeken. Hatha yoga is de meest bekende en beoefende yogavorm over de hele wereld. Vanuit deze yogavorm zijn inmiddels allerlei vertakkingen ontstaan zoals we die ook bij Club yoga aanbieden. 
Je maakt contact met je lichaam, jezelf en de ademhaling. Je komt bewust en ontspannen uit de les.
 
Ook geschikt voor zwangeren.

Aerial | Relax

(rustig & meditatief)

Het Aerial doek zakt bij deze rustige les tot net boven de grond. Zo kan het doek je in heerlijke (vooral zittende en liggende houdingen) dragen, masseren en wiegen.
Je geeft je over aan de zwaartekracht en beoefent tijdens deze les op een creatieve manier overgave, vertraging en ontspanning.
De les brengt je zenuwstelsel tot rust, brengt je aandacht dieper naar binnen en maakt contact met je lijf en adem zodat er ruimte ontstaat voor herstel en heling.

Aan het eind van de les ervaar je ultieme ontspanning, wegzinkend en schommelend in je eigen hangmat kom je helemaal tot rust.
 
Kledingvoorschrift: Draag in de Aerial yoga altijd een shirt met korte of lange mouwen en zorg dat je oksels (en natuurlijk de rest van je lichaam) schoon zijn. Draag geen parfum of sterk ruikende deodorant ivm schoonhouden van de doeken. Sieraden kunnen het doek beschadigen, laat die vooral thuis.

Kundalini

(er 'tussen in')

Kundalini yoga is de yoga van het bewustzijn met als doel de Kundalini ’slang’ onder in de ruggengraat te activeren en de chakra’s te openen. Het wordt gegeven volgens de traditie van Harhbhajan Sign Khalsa.

Levensenergie (de Kundalini) ontwaken vanuit het eerste chakra zorgt ervoor dat de volle potentieel van het zenuw- en klierstelsel word gestimuleerd en balanceert de chakra’s en meridianen in ons lichaam.

Hoewel de inhoud van Kundalini Yoga kan variëren, zijn er een aantal elementen die altijd terugkomen: mantra, pranayama (ademoefeningen), kriya (de serie oefeningen die per les varieert), diepe ontspanning en meditatie.

Het is een andere soort yogavorm dan de lessen die we al aanbieden. Als je een ‘yoga beginner’ bent is Kundalini yoga soms te intens.

Houd er met het kiezen van je leskaart rekening mee dat Yvonne de enige docent is die deze yogavorm geeft en dat de les wel eens uit kan vallen door bijvoorbeeld ziekte. Er is dan geen vervanging voor Yvonne maar er zijn dan nog wel veel andere lessen om uit te kiezen.

Let op: Deze les is niet geschikt bij zwangerschap onder de 4 maanden tenzij je al Kundalini ervaring hebt, ook dan zijn er ook nog aanpassingen nodig.  

Soft Vinyasa

(er 'tussen in')

Soft Vinyasa Yoga is een vloeiende, zachte maar beweeglijke yogavorm. Zacht en smerend voor het lichaam (gewrichten en spieren) en tegelijkertijd meditatief voor de mind door de ‘flow’ en herhaling van de asana’s (houdingen).
Het is een mooie les om Prana (levensenergie) weer vrij door het lichaam en meridianen te laten bewegen en laat de drang tot het aanhouden van weerstand en patronen in lichaam en geest los.  
De les bestaat uit een rustige opbouw, vervolgens fijne vloeiende asana’s op het ritme van de adem die worden herhaald en vervolgens de afsluiting. Tevens pranayama (ademhalings)oefeningen.
De les is ook heel geschikt voor mensen met klachten die toch actief bezig willen zijn.

Critical Alignment

(er 'tussen in')

Critical Alignment yoga is een praktische en heldere yogavorm, het doel van deze yogavorm is: vrij kunnen bewegen vanuit ontspanning.
Dit doen we door de aanwezige (spier)spanning en stress in het lichaam juist op te zoeken en deze door specifieke oefeningen, en met behulp van de ademhaling, los te laten. Wanneer er ontspanning plaatsvindt kan er vervolgens kracht en coördinatie opgebouwd worden.
 
Tijdens Critical Alignment draait het vooral om het mobiliseren van de wervelkolom, waarbij de balans in het totale lichaam wordt hersteld. Wanneer de armen, schouders, het bekken en de benen goed zijn verbonden met de wervelkolom, vindt er geen opbouw van spanning in het lichaam (meer) plaats en kun je gevoelens van kracht, lichtheid, ruimte, energie en rust gaan ervaren.
 
Deze les wordt meestal opgebouwd rondom een thema, denk hierbij aan onderrug, bovenrug, achteroverbuigen, vooroverbuigen, core-stabiliteit etc.
Tijdens deze les neem je yogahoudingen aan met behulp van speciale Critical Alignment hulpmiddelen zoals kussens, matjes, dekens, strips, boogjes en hoofdstandbankjes.
 
– Zeer geschikt voor mensen met klachten/blessures zoals hernia’s, houdingsklachten, RSI etc. Wij vragen iedereen bij aanmelding om hun klachten en blessures, dus vooraf, door te geven. Het kan verstandig zijn om vooraf één of meer privé lessen in te plannen zodat je vervolgens met de juiste kennis de lessen in kan stromen.
– Contra-indicatie: Mensen met reumatische klachten ervaren soms pijn na de oefeningen waarbij je langdurig druk uitoefent op de spieren en bindweefsel – vooraf graag overleg.

In de schoolvakantie, zomer 2023, is Jenny er niet – maar, het kan zijn dat ze last minute toch lessen inplant. Vaste lessers mailen we hierover.

Aerial | Actief

(actief & flow)

Een doek, een yogamat, je lichaam en de zwaartekracht, meer heb je niet nodig voor Aerial Yoga. Zowel voor beginners als ervaren yogi’s een nieuwe yoga ervaring.
Daar waar lastige houdingen zoals de hoofdstand soms alleen voor gevorderden uit te voeren zijn, opent het doek in aerial yoga vele deuren; de mogelijkheden zijn eindeloos!
Je nieuwe partner, de hangmat, ondersteunt, haalt de compressie uit de wervelkolom, spanning uit nek en schouders en zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Het gevoel van ruimte in je lijf geeft je vleugels en laat je letterlijk zweven.
Tijdens het spelen met de zwaartekracht, bouw je met plezier aan kracht, souplesse, vertrouwen en balans en krijg je de massages van het doek er gratis bij. Met kinderlijke speelsheid, ga je jezelf nog verbazen waartoe je in staat bent.  

Aan het eind van de les ervaar je ultieme ontspanning in de ‘vleermuis’, wegzinkend en schommelend in je eigen hangmat kom je helemaal tot rust.
 
Kledingvoorschrift: Draag in de Aerial yoga altijd een shirt met korte of lange mouwen en zorg dat je oksels (en natuurlijk de rest van je lichaam) schoon zijn. Draag geen parfum of sterk ruikende deodorant ivm schoonhouden van de doeken. Sieraden kunnen het doek beschadigen, laat die vooral thuis. 

Yogilates

(actief & flow)

Yogilates is een mix van yoga en pilates.

Pilates is voornamelijk een core training om je lichaam te stabiliseren, waarbij iedere beweging heel precies wordt uitgevoerd vanuit het powerhouse (diepe buik- en rugspieren, binnenkant bovenbenen en billen). Je ontwikkelt hierdoor een sterk spierkorset die jou ondersteunt bij alle activiteiten in het dagelijks leven.

Daarnaast gebruiken we yogatechnieken zoals aan het begin van de les even landen, bewust ademen, yogahoudingen & stretches en aan het eind een fijne (yoga) eindontspanning.

Deze les is niet geschikt bij reumatische klachten,  zwangerschap of wanneer je nog niet lang geleden bevallen bent (+/- 3/4 maanden) ivm diastase is overleg van te voren verstandig. Ook bij hoofd/bloeddruk/hartklachten overleg dan vooraf met ons.

Vinyasa

(actief & flow)

Vinyasa Yoga is een dynamische, actieve en uitdagende vorm van yoga, waarbij we bewegen op de ademhaling in een ‘flow’. Het bewegen op de adem geeft een meditatief karakter.

We bouwen de les op met een flow van verschillende asana’s (houdingen), waarbij we gebruik maken van de Ujjayi (overwinnings)ademhaling en bandha’s (energiesloten).

Juist voor mensen die veel in hun hoofd leven kan dit nét die les zijn waarin je even niet kunt piekeren omdat je daar simpelweg geen tijd voor krijgt. Je bouwt conditie, balans, lenigheid en kracht op. Het eind van de les is weer kalmer en rustiger, eindhoudingen en altijd savasana.
 
De les is niet altijd geschikt voor mensen met blessures, ben je zwanger raden we aan om niet te starten met deze les. Doe je deze les al langer (en is je lichaam het gewend) en ben je zwanger, dan kun je vaak nog een tijd doorgaan maar geef het wel door aan je docent, er zijn bepaalde aanpassingen nodig. Graag overleg vooraf per email bij je aanmelding wanneer je ergens last van hebt! 

Ashtanga Vinyasa

(actief & flow)

Ashtanga Vinyasa Yoga volgens de traditie van Sri. K. Pattabhi Jois de grondlegger van Ashtanga. 
De Ashtanga vinyasa Primary series wordt ook wel “yogachikitsa” (yoga therapie) genoemd om zijn diepe helende werking. De Full Primary Serie bestaat uit een vaste volgorde van 72 houdingen. 
In deze 1-uurs les doe je een verkorte versie van de Primary Serie.

Denk aan zonnegroet A & B en achtereenvolgens staande, zittende, liggende houdingen en inversies.
Door het beoefenen, synchroniseren van de juiste ademhaling (ujjayi), houdingen (asana’s) en focus punten (drishti), krijgen we controle over de zintuigen, kalmeren we de geest en verkrijgen we een dieper inzicht in onszelf.
We produceren intense hitte in het lichaam zodat we flink gaan zweten, waardoor spieren en organen ontgiften en zuiveren. Dit zorgt voor een verbeterde circulatie, een sterk, energiek lichaam met een heldere en scherpe geest. Door regelmatig met discipline te oefenen maak je jouw lichaam en geest sterk en gezond.

Deze les vindt om de week plaats (afgewisseld met Vinyasa) op woensdagavond om 18.40 uur.

PRIVELES / PERSONAL TRAINING

ZWANGERSCHAPSYOGA

TIPS EERSTE LES

LESROOSTER